Tietoa koronaviruksesta Tammelan kunnan asukkaille

[päivitetty 23.10.2020 klo 11]

Uusien COVID-19-tapausten määrä Suomessa on lisääntynyt viikoittain merkittävästi viimeksi kuluneen kuukauden ajan. Tautitapausten ilmaantuvuus on jyrkässä nousussa ja positiivisten näytteiden osuus testatuista on jatkanut kasvuaan. Yli puolessa uusista tautitapauksista tartunnanlähde jää epäselväksi.

Kanta-Hämeen maakunnassa epidemia on kiihtymisvaiheessa. Tammelan kunnassa on koko epidemian aikana, eli keväästä alkaen, todettu viisi tartuntaa. Tuoreimpien, nyt syksyllä todettujen kahden tartunnan lähteet ovat selvillä, lähipiiri kartoitettu ja karanteenissa.

Tammelan toimipisteissä palvellaan toistaiseksi asiakkaita ensisijaisesti puhelimitse ja sähköisesti. Toimipisteessä asioivia pyydetään käyttämään kasvomaskia. Tammelan kirjastossa voi asioida normaalisti maskisuosituksia, turvavälejä ja hygieniaohjeistuksia noudattaen. Välttämätöntä henkilökohtaista lähipalvelua on saatavissa ajanvarauksella. Suositusten mukaisesti henkilöstö on mahdollisuuksien mukaan etätyössä.

Kanta-Hämeen pandemiaryhmä suosittaa pidättäytymistä yli 20 hengen yksityistilaisuuksista lokakuun aikana 

Suositus perustuu koronavirusepidemian hallintaan ja muun tärkeän hoidon turvaamiseen kaikille kantahämäläisille.

Maakunnallinen pandemiaryhmä yhdessä Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin kanssa esittää suosituksenaan, että yli 20 henkilön yksityistilaisuuksista pidättäydytään Kanta-Hämeen alueella.

Yli 20 henkilön yleisötilaisuuksia ja yleisiä kokouksia voi järjestää rajatuissa ulkotiloissa ja sisätiloissa, jos tilaisuuksissa pystytään noudattamaan turvavälejä sekä noudattamaan valvotusti voimassa olevia suosituksia maskien käytöstä ja tarjoamaan mahdollisuudet käsihygienian noudattamiseen.

Suosituksen mukaan tapahtumajärjestäjän on varauduttava perumaan tai keskeyttämään tilaisuus, mikäli ilmenee ettei edellä olevia koronaviruksen leviämisen estämiseksi tehtäviä toimia pystytä noudattamaan. Suositus ei ota kantaa joukkue- tai kilpaurheiluun, joissa urheilijoiden harjoittelun suhteen pyydetään noudattamaan aiemmin annettua tai lajiliiton antamaa suositusta harjoittelun järjestämisestä. Kilpatapahtumia järjestäessä suositellaan noudattamaan tässä annettavaa ohjeistusta yleisötilaisuuksia koskien.

Suositus on voimassa 12.10.-1.11.2020 ja tarvetta sen jatkamiselle arvioidaan viikoilla 43 ja 44 maakunnallisessa pandemiaryhmässä paikallinen epidemiatilanne ja terveydenhuollon kantokyky huomioiden. Suositusta noudattamalla voidaan estää tartuntoja ja vähentää altistuneiden määrää sekä mahdollistaa tapahtumien ja kokoontumisten jatkuminen turvallisesti jatkossakin.

Suosituksen perustana on Kanta-Hämeen kiihtymisvaiheessa oleva epidemiatilanne ja terveydenhuollon kantokyvyn takaaminen.

Kanta-Hämeen koronanyrkki suosittaa etätyöhön ja toisella asteella etäopetukseen siirtymistä epidemian kiihtymisvaiheessa

Kanta-Hämeen ollessa selkeästi koronavirusepidemian kiihtymisvaiheessa, maakunnan pandemiaryhmästä koottu viiden terveydenhuollon edustajan niin sanottu koronanyrkki on päättänyt seuraavaa:

1) Koko maakuntaa koskien tulee voimaan etätyösuositus 31.12.2020 asti. Asiakaspalvelutyössä, jossa etätyö ei ole mahdollinen, ja jossa THL ei ole erikseen linjannut asiaa tai Työterveyslaitos ohjeistanut maskinkäytöstä, suositellaan kiihtymisvaiheessa maskin käyttöä työpäivän aikana. Mikäli maskinkäyttö ei ole mahdollista, se voidaan korvata kasvot peittävällä visiirillä tai molempien ollessa mahdottomia, on hyvä pyrkiä säilyttämään yli kahden metrin turvaetäisyys.

2) Toisen asteen oppilaitoksille suositellaan etäopetuksen jatkamista 8.11.2020 asti. Ammatillisten oppilaitosten tai muiden toisen asteen oppilaitosten osalta, joissa opiskelijan oppiminen perustuu lähiopetukseen ja ei ole siirrettävissä etäopiskeluksi, suositellaan siirtymään mahdollisuuksien mukaan porrastettuun pienryhmäopetukseen.

Kasvomaskien jakaminen

Tammelan kunta jakaa kankaisia kasvomaskeja vähävaraisille ja haavoittuvimmassa asemassa oleville sekä omaishoitajille. Valtiovarainministeriön suositusten mukaisesti jokainen hankkii maskin lähtökohtaisesti itse, mutta kunnat huolehtivat, että maskeja on saatavilla ilmaiseksi käyttösuosituksen voimassaoloalueella. Kanta-Hämeen alueella kasvomaskien hankinnasta vastaa sairaanhoitopiiri, ja alueen kunnat huolehtivat maskien jakelusta.

Tammelan kunta jakaa kasvomaskeja Tammelan kunnantalon infopisteessä maanantaista perjantaihin klo 10-15.

Ohjeita maskien hakuun

 • Kunta antaa hakijalle neljä kankaista kestomaskia valmiiksi pussitettuna. Mikäli kankaiset kasvomaskit loppuvat, asukkaille annetaan kymmenen kertakäyttöistä suojainta.
 • Maskien mukana hakija saa mukaansa THL:n ohjeen kangasmaskin käytöstä.
 • Kunta ei tarkasta maskien tai suojainten jaon yhteydessä henkilön varallisuus- tai henkilöllisyystietoja.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos suosittelee kasvomaskia käytettävän joukkoliikenteessä ja sisätiloissa, jossa lähikontakteja ei aina voida välttää, matkalla koronavirustestiin ja testin tulosta odottaessa, jos on välttämätön syy liikkua kodin ulkopuolella ja palatessa riskialueelta Suomeen ja siirryttäessä maahantulopaikasta, kuten lentokentältä, karanteeniin ja lisäksi, jos on karanteenin aikana välttämätön syy liikkua kodin ulkopuolella.

Kasvomaskia voi käyttää myös muissa tilanteissa, jos turvavälien pitäminen on mahdotonta. Kasvomaskien käyttösuositus koskee 15 vuotta täyttäneitä. Suositus on voimassa toistaiseksi. Tärkeimmät keinot ehkäistä koronatartuntoja ovat edelleen käsienpesu, turvavälit ja oikea yskimis- ja aivastamishygienia.

Kasvomaskin asianmukainen käyttö voi vähentää tartuntoja estämällä pisaroiden leviämistä ympäristöön. Kasvomaskin asettaminen ja poistaminen vaatii huolellisuutta, jottei viruksella mahdollisesti tahraantunut maski aiheuta tartuntariskiä. Turvaväleistä on huolehdittava maskin kanssakin, sillä kasvomaski on lisäturva eikä estä tartuntaa sataprosenttisesti.

THL:n muistilista maskin käyttöön:

 • Pese kädet, ennen kuin puet puhtaan maskin.
 • Älä koske kasvomaskiin, kun se on ylläsi.
 • Älä juo tai syö maskin käytön aikana.
 • Jos kosket maskin pintaan käytön aikana, pese tai desinfioi kätesi.
 • Pese kädet ennen maskin riisumista.
 • Riisu maski ottamalla vain sen takaa kiinni. Älä koske maskin ulkopintaan.
 • Pese tai desinfioi kädet maskin poistamisen jälkeen.
 • Pese kangasmaski vähintään 60 asteen, mutta materiaalin salliessa 90 asteen pesuohjelmalla tai keitä sitä viisi minuuttia vedessä, johon on lisätty hieman pesuainetta. Huuhtele ja kuivaa maski paikassa, jossa on raitis ilma.

THL:n video maskin käytöstä

THL:n maskisuositus ja muita ohjeita


Yleisiä ohjeita koronaan liittyen

Jokainen meistä voi omalla toiminnallaan vaikuttaa ratkaisevasti koronaviruksen ja muiden flunssavirusten leviämiseen. Huolellinen käsihygienia on yhä paras keino estää infektioiden tarttumista. Suosittelemme, että lieväoireisessakin flunssassa henkilö itse rajoittaisi liikkumistaan siten, ettei hän altista muita sairastamalleen infektiolle. Myös tarpeettomia vierailuja riskiryhmien, kuten ikääntyneiden, luona tulisi välttää. Lisäksi suosittelemme välttämään lähikontakteja edellyttäviä vapaa-ajan harrastuksia.

Mikäli epäilet itselläsi koronavirustartuntaa, toimi näin: ole puhelimitse yhteydessä omaan terveysasemaan tai ilta-aikaan ja viikonloppuisin Kanta-Hämeen keskussairaalan ensiapuun, puh. 03 629 4500. Kaikki lievät tapaukset, joissa oireiden kanssa pärjää kotona eikä sairaalahoidon tarve ole ajankohtainen, testataan oman terveyskeskuksen kautta. 


Kuntalaisten ja kunnan työntekijöiden ohjeistus ja tiedottaminen

Tammelan kunta seuraa aktiivisesti koronavirustilannetta. Kunta päivittää kuntalaisia ja kunnan työntekijöitä koskevia ohjeistuksia aktiivisesti. Ajankohtaisesta tilanteesta tiedotamme säännöllisesti Tammelan kunnan kotisivuilla ja somekanavissa.


Mistä löydät lisätietoja?

Kanta-Hämeen sairaanhoitopiiri kokoaa tiedot sairastuneiden määrästä päivittäin verkkosivuilleen

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen verkkosivuilta saat kattavasti tietoa koronaviruksesta.

THL:n ajankohtaiset tiedot 

Tietoa koronaviruksesta

Usein kysyttyä koronaviruksesta