Tammela tarjoaa pyöräilijälle upeaa luontoa ja monipuolisia reittejä

Pyöräilijän on helppo ihastua Tammelaan. Pyörämatkan säteellä löytyy paljon nähtävää ja koettavaa. Matkalle Tammelan pyöräreiteille johdattaa pyöräilyharrastaja ja luonto-opas Jaska Halttunen. 

Luontokohteita jokaiselle 

“Täällä on kaikille jotain. Tammelan polut ja kohteet tarjoavat jokaiselle jotakin vuodenajasta riippumatta. On metsäreittejä, laakeita viljelymaisemia ja upeita vesistöjä”, kertoo Jaska Halttunen. 

Ensi kertaa Tammelassa pyöräilevälle – aloittelevalle “konkeloitsijalle” – hän suosittelee Saaren kansanpuiston polkuja: “Niillä poluilla riittää kyllä haastettakin, mutta ne eivät ole liian teknisiä. Pituudeltaankin ne ovat sellaisia, että muksutkin jaksavat polkea.”

Haastetta kaipaaville Halttunen suosittelee retkeä Korteniemen perinnetilalta kohti Ruostejärveä. Reitin ympäristöstä löytyy taukopaikkojakin. Kokemisen arvoisia ovat erityisesti Toralahden köysilossi ja laavu. 

Pyöräretken voi päättää löylyihin. “Eerikkilän urheiluopistolta voi varata saunavuoroja. Myös Liesjärven Kansallispuistossa on Metsähallituksen tupia ja saunoja vuokrattavissa. Korteniemen perinnetilalla lämpenee savusaunakin tarvittaessa”, Halttunen ehdottaa. 

Monipuolista luontoa ja vaihtelevia polkuja

Tammela on Halttusen mukaan kiinnostava kohde pyöräilijälle sen monipuolisen luonnon ja vaihtelevien polkujen vuoksi. Lukuisat leiripaikat ja laaja polkupyöräverkosto saavat häneltä kiitosta: “Tammelan reitistö on todella laaja. Jos pidempää pätkää on etsimässä, niin pääsee aina Lopelle ja Karkkilaan asti.”

Halttusen on vaikea nostaa yhtä kohdetta ylitse muiden, mutta harjupolut ja Torronsuon ympäristö ovat hänelle mieleisiä. “Harjupolut ovat Tammelan erikoisuus. Myös Kaukolanharjun näkötornissa kannattaa pistäytyä. Torronsuolla kannattaa käydä Idänpäänkallion laavulla ja lintutornilla”, hän vinkkaa.

Vastuullista ajoa

Luonnossa liikkuminen edellyttää pyöräilijältä myös vastuullisuutta. Ympäristö ja muut kävijät on otettava huomioon. “Jos matkaat Torronsuolle, niin muista, että pitkospuille ei ole asiaa konkeloimaan. Luonnosta on myös tuotava pois kaikki mitä sinne vie. Retkeillessä tulee kulkea luontoa ja muita ulkoilijoita kunnioittaen”, Halttunen sanoo. 

Luonnossa pyöräileville löytyy tiiviit ohjeet maastopyöräilijän etiketistä: 

Polku on yhteinen ja luonto kuuluu kaikille. Otamme huomioon muut kulkijat.
Hallittu tilannenopeus tuo turvallisuutta kaikille. Pyöräilijä nopeampana on valmis väistämään muita.

Oikea ajotapa ei kuluta maastoa. Pysymme olemassa olevilla poluilla ja reiteillä. Vältämme lukkojarrutuksia ja herkkiä luontokohteita.

Noudatamme alueen ja reittien sääntöjä sekä roskattoman retkeilyn periaatteita.
Toimimme huomaavaisesti alueen asukkaita, maanomistajia ja reitin ylläpitäjiä kohtaan.
Nautimme luonnosta ja jokamiehenoikeuksista muistaen myös vastuumme.

https://www.luontoon.fi/pyoraily/maastopyoraily

“Helmi vailla vertaa”

Halttuselle pyöräilystä on muodostunut elämäntapa, luonnollinen tapa liikkua ja kokea ympäristöä. Pyörän kyydissä kulkee mukana kaikki mitä hän retkillään tarvitsee: “Majoitusvälineet, ruoka ja muut varusteet on aina matkassa. Ja kulkee mukanani välillä myös “backrafti” eli reppulautta, millä pääsen ylittämään vesistöjä tai laskemaan jokia”, hän sanoo. 

Tammela ja sen luontokohteet ovat Halttuselle läheisiä: “Tammela on helmi vailla vertaa! “Itselleni sen sijainti on ihanteellinen, sillä voin hypätä kotipihassa satulaan ja polkasta Karkkilasta Tammelaan yhdessä päivässä.”

Tilaa Tammelan kansallispuistokirje

Haluatko kuulla uutisia ja ajankohtaisia asioita liittyen Tammelan luontoon ja retkeilyyn? Tammelan kansallispuistokirje on uutiskirje, jonka lähetämme sinulle korkeintaan 4 kertaa vuodessa. Kerromme uutiskirjeessä Torronsuon kansallispuistoon, Liesjärven kansallispuistoon ja Saaren kansanpuistoon liittyviä asioita, viittaamme kiinnostaviin ulkoiluaiheisiin artikkeleihin ja muistutamme vuodenajan tärkeistä, luontoon ja retkeilyyn liittyvistä tapahtumista.